Budget Lease NL

  • Home
  • Nieuws
  • Afschaffing BPM vrijstelling op bedrijfswagens vanaf 2025

Afschaffing BPM vrijstelling op bedrijfswagens vanaf 2025

Als ondernemer gaat er heel wat veranderen in 2025. Vooral als je een bedrijfswagen wilt aanschaffen. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent en geadviseerd wordt. Dit doen wij graag voor je. 


Lease calculator     Goedkoop leasen     Wat is financial lease?     Hoe werkt financial lease?

De gevolgen van de BPM afschaffing

Wat zijn de gevolgen voor jou in het kader van bpm bedrijfswagens 2025?

  • Kosten: het grootste gevolg van de bpm in 2025 is dat het meer gaat kosten als je na 1 januari een bedrijfswagen aanschaft. Je moet namelijk dan de bpm gaan betalen over je nieuwe bestelwagen. Ben je toe aan een nieuwe bedrijfswagen? Dan is het verstandig om deze nu, in 2024, nog te bestellen. 

  • Veroudering: we kunnen ons voorstellen dat je denkt je huidige wagenpark te behouden om de kosten te vermijden. Op de korte termijn werkt dit, maar op de langere termijn zal je wagenpark verouderd worden. Wij adviseren dan ook om je huidige wagenpark onder de loep te nemen en te analyseren wat de kosten zijn. Het kan namelijk goed zijn om over te gaan op efficiëntere auto’s. 

  • Duurzaamheid: heb je al een tijdje een elektrische bedrijfswagen op het oog, dan kan dat ook een goede oplossing zijn om de kosten te omzeilen. Deze hebben vaak een lagere of helemaal geen BPM.

Waarom vervalt de vrijstelling van BPM?

In het teken van duurzaamheid wil de overheid de verkoop van zuinige en emissievrije bestelauto’s stimuleren. BPM wordt namelijk uitgerekend aan de hand van het verbruik van de auto. Als je als ondernemer nu dus kiest voor een elektrische bus betaal je geen BPM. Wat je dus geld bespaart.

Zero-emissiezones per 2025

Naast dat de overheid de verkoop wilt stimuleren kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2025 kiezen voor zero-emmisiezones. Deze zone zorgt ervoor dat een gebied vrij is van uitstoot en andere schadelijke stoffen. Dit kan betekenen dat als jij ergens in een gemeente moet zijn, dat je door de zero-emissiezones daar niet meer kunt komen. Ze kunnen deze zones invoeren in al een bestaande milieuzone, maar ook zonder een eerdere milieuzone. Er is wel een overgangsregeling tot 2030 voor sommige categorieën.

Hoeveel kost een bedrijfswagen vanaf 2025?

Stel je bent een zzp’er en je maakt gebruik van een Volkswagen Caddy. Deze bevalt zo goed, dus je besluit een nieuwe te bestellen. Als je dit voor 1 januari 2025 doet, dan betaal je het reguliere bedrag, afhankelijk van de uitvoering en opties die je neemt, zonder de BPM. Bestel je deze Caddy na 1 januari 2025 dan betaal je ruim €9.000 meer aan BPM.

 

Wat is het alternatief?

Een alternatief, wat de overheid ook stimuleert, is het aanschaffen van een elektrische bedrijfswagen. Bij deze auto’s heb je namelijk geen last van de zero-emissiezones en betaal je geen BPM. Er is namelijk geen uitstoot bij elektrische voertuigen. Op deze manier kun je wel genieten van een nieuwe bedrijfswagen en hoef je je niet druk te maken over de veranderingen.

Advies voor jouw nieuwe bedrijfswagen

We begrijpen dat het hierdoor nog lastiger is om een keuze te maken in je nieuwe bedrijfswagen. Wil je graag advies? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!


Onze populairste lease bedrijfswagens

Benieuwd naar wat onze populairste bedrijfswagens zijn? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Fiat Doblo

Volkswagen Caddy

Mercedes-Benz Sprinter

Opel Vivaro 

Peugeot Partner

 

 

Bekijk gemakkelijk ons gehele aanbod aan bedrijfswagens online!

 

Een leuk feitje

Wist je dat de overheid een overzicht heeft gemaakt voor de zero-emissiezones? Hierin kun je zien welke bedrijfswagens tot wanneer in deze zones mogen. Ten behoeve van de overgangsregeling. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Veelgestelde vragen

Is BPM zakelijk aftrekbaar?

De BPM is niet direct aftrekbaar, je kan het echter wel verrekenen met je jaarlijkse afschrijving van de auto.

Wat gebeurt er met de BPM in 2024?

Deze blijft zoals het nu is, je hebt dus een BPM vrijstelling op bedrijfswagens.

Wat verandert er voor elektrische bedrijfswagens in 2025?

Hier verandert vrijwel niks voor, de BPM wordt namelijk berekend op de CO2-uitstoot van de auto. Elektrische bedrijfswagen hebben geen uitstoot.

Alles over leasen

Benieuwd naar meer over leasen? Bekijk direct onze andere gidsen:

1