- Home
- Zakelijk leasen: alles wat je moet weten
Zakelijk leasen: alles wat je moet weten
Als je besluit om zakelijk te leasen, dan is er veel keuze en zaken waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben we een complete gids over zakelijke lease zodat jij alles weet alvorens je een keuze maakt om wel of niet te leasen.
Lease calculator Goedkoop leasen Wat is financial lease? Hoe werkt financial lease?
Wat is zakelijk leasen?
Zakelijk leasen kun je een beetje vergelijken met het huren van een auto. Een bedrijf of leasemaatschappij koopt de auto aan en je betaalt een vast bedrag per maand om de auto te gebruiken. Hierbij kun je kiezen voor financial lease of operational lease. Bij financial lease ben je direct eigenaar en bij operational lease gebruik je de auto alleen voor een bepaalde periode.
De voordelen van zakelijk leasen
Zakelijk leasen brengt voordelen met zich mee, zoals:
Kosten
Je kunt veel financiële voordelen uit zakelijk leasen halen. Zo kun je de BTW terugvragen van het bedrag dat je betaalt en de rente aftrekken. Ook kun je de brandstofkosten meenemen in je bedrijfsadministratie.
Afschrijven
Doordat de lease auto op je balans komt te staan, kan je deze ook afschrijven. Zo kun je onderdelen zoals de rente, afschrijvingen, onderhoud, reparatie, brandstof en meer van je winst aftrekken.
Regelingen
Naast de afschrijvingen kan je ook gebruikmaken van diverse investeringsaftrek zoals de KIA, MIA, EIA of Vamil. Dit komt doordat de aanschaf van de auto een investering is voor je bedrijf en je hierdoor in aanmerking komt voor een van deze investeringsaftrek.
Kapitaal
Aangezien je de auto niet koopt en die grote investering hoeft te maken, hou je kapitaal in je bedrijf over om te gebruiken. Het kapitaal dat je niet kwijt bent aan de auto kun je gebruiken voor bijvoorbeeld marketing- of personeelskosten voor je bedrijf.
De nadelen van zakelijk leasen
Naast dan zakelijk leasen voordelen met zich meebrengt, heeft het ook een aantal nadelen zoals:
Contract
Het belangrijkste nadeel is dat je met zakelijk leasen vaak vastzit aan je contract. Dit betekent dat je goed moet inschatten of je niet alleen nu de maandelijkse kosten kunt dragen, maar ook later.
Balans
De auto staat op je balans wat veel voordelen brengt, maar het komt wel als schuld op je balans te staan. Hierdoor daalt de solvabiliteit van je bedrijf. In sommige gevallen kan het hierdoor lastiger zijn om een financiering te verkrijgen.
Hoe werkt zakelijk leasen?
Bij zakelijk leasen koopt een bedrijf of leasemaatschappij een auto aan als bedrijfsmiddel. Deze auto ga jij in gebruik nemen. Hier sluit je een leasecontract over. Dit leasecontract zorgt ervoor dat je eigenaar wordt van de auto tegen een maandelijks bedrag.
Onze populairste lease auto’s
Er is veel keuze in auto’s die je kunt leasen. Het kan hierdoor lastig zijn om een keuze te maken. Daarom hebben we onze populairste auto’s voor je op een rijtje gezet:
Wil je toch wat anders? Bekijk al onze merken!
Een leuk feitje
Wist je dat een ZZP’er veel vaker in de auto zit dan een particulier? Zo rijdt de ZZP’er 48% meer met zijn auto.
Veelgestelde vragen
Betaal je BTW over een zakelijke lease auto?
Ja, maar de betaalde BTW kun je terugvragen.
Mag je privé rijden met een zakelijke auto?
Ja, dit verschilt echter per vorm. Normaal gesproken mag je maximaal 500km per jaar rijden, maar met financial lease is dit onbeperkt. Heb je geen financial lease, dan moet je bijtelling betalen over de kilometers die over het maximale van 500 gaan.
Kan je leasen als zzp’er?
Zeker, dit kan gemakkelijk via financial lease.
Wat is aftrekbaar bij zakelijk leasen?
Bij zakelijk leasen kun je de BTW, rente en brandstofkosten aftrekken.
Alles over leasen
Wil je meer weten over leasen? Bekijk dan ook:
Advies voor jouw nieuwe lease auto?
Heb je advies nodig voor jouw nieuwe zakelijke lease auto? Aarzel niet en neem contact met ons op. We helpen je graag verder op weg!