Budget Lease NL

  • Home
  • Nieuws
  • Zero emissiezones in steden per 2025: de gevolgen voor ondernemers

Zero emissiezones in steden per 2025: de gevolgen voor ondernemers

De zero emissiezones komen steeds meer ter sprake, vooral voor ondernemers. Wat houdt het precies is? Waar mag ik straks nog wel of niet komen? En nog veel meer vragen. Wij laten je precies zien wat de gevolgen zijn en wat wij adviseren. 


Lease calculator     Goedkoop leasen     Wat is financial lease?     Hoe werkt financial lease?

De gevolgen van zero emissiezones

  • Beperkte toegang: het grootste gevolg van de zero emissiezones is de beperking van de toegang voor sommige voertuigen. Dit gaat voornamelijk voor auto’s die veel uitstoot hebben, zoals diesels. Ons advies is om dit goed in de gaten te houden en tijdig op te anticiperen. Gelukkig heeft de overheid een overgangsperiode ingesteld. 

  • Omzetverlies: Heb je klanten die gevestigd zijn in de zero-emissiezones? Het is mogelijk om omzetverlies te lijden doordat je op bepaalde plekken niet meer mag komen. Het is dus verstandig om dit voor jezelf goed inzichtelijk te krijgen en daar op tijd op in te spelen.

  • Concurrentievoordeel: doordat je als ondernemer vroeg investeert in groene bedrijfswagens, kun je je milieuvriendelijke imago versterken. Dit kan helpen bij de acquisitie van nieuwe klanten.

Wat is een zero emissiezone?

Een zero emissiezone is een gebied in een gemeente waar er geen CO2 uitgestoten mag worden. Dit houdt dus in dat je er niet met een vervuilende bestelbus of vrachtwagen in mag. Dit gaat gepaard met de afschaffing van de BPM vrijstelling voor bedrijfswagens vanaf 2025. Dit allemaal om het gebied milieuvriendelijker te maken en fijnstof en CO2 te verminderen.

Het verschil met milieuzones

Ondanks dat het misschien op elkaar lijkt zit er een verschil tussen zero emissiezone en een milieuzone. In een milieuzone mogen namelijk geen bepaalde dieselvoertuigen in. Dit is al van toepassing in een aantal steden in Nederland.

Welke gemeenten worden zero emissiezones?

In ongeveer 30 gemeenten door Nederland komt er een zero emissiezone. Wanneer deze ingaat verschilt per stad. Benieuwd naar welke steden een zero emissiezone invoeren en wanneer? Bekijk dit gemakkelijk via de site van de overheid

Overgangsregelingen tot 2030

Je denkt misschien dat je vanaf de ene op de andere dag niet meer in een bepaalde zone mag komen. Gelukkig is dit niet het geval. Er is namelijk een overgangsregeling tot 2023. Deze overgangsregeling geeft jou de tijd en de gelegenheid om een passende oplossing te vinden voor deze zero emissiezones.

Ontheffingen en vrijstellingen

In sommige gevallen is het ook mogelijk om een ontheffing en vrijstelling van deze zero emissiezones aan te vragen. Je komt hiervoor in aanmerking als je een voertuig hebt dat ouder dan 40 jaar is en dus een oldtimer is. Daarnaast krijg je ook vrijstelling als je een voertuig hebt met rolstoeltoegankelijkheid.

Mag mijn bedrijfswagen in een zero emissiezone?

Dit verschilt per situatie, wat voor bedrijfswagen je hebt, hoeveel CO2 die uitstoot en de grootte. Gelukkig is er een overzicht, zodat je gemakkelijk zelf kunt checken hoe lang je overgangsperiode is en onder welke regeling je valt. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Heb je al een elektrische bedrijfswagen? Dan hoef je je nergens om druk te maken.

Advies voor jouw nieuwe zero emissie bedrijfswagen?

Is jouw bedrijfswagen aan vervanging toe, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder met maatwerk advies.

Onze populairste zero emissie bedrijfswagens

Wil je helemaal zeker zijn van de veranderingen, dan is het goed om een elektrische bedrijfswagen aan te schaffen. We hebben daarom onze populairste voor je op een rijtje gezet.

Fiat E-Doblò

Citroën E-Berlingo

Citroën ë-Jumpy

Opel Vivaro-e

Opel Combo-e


Bekijk gemakkelijk ons gehele aanbod aan bedrijfswagens online!

Een leuk feitje

Wist je dat het mogelijk is om subsidie aan te vragen als je een emissieloze bedrijfswagen neemt? Je komt wellicht in aanmerking voor de SEBA, AanZet, SPULA of SPRILA.

Veelgestelde vragen

Welke steden worden emissievrij?

De rijksoverheid heeft een handig overzicht gemaakt over welke steden emissievrije zones gaan introduceren.

Wat is een zero emissie auto?

Een zero emissie auto is een auto die geen schadelijke stoffen uitstoot.

Is nul emissie hetzelfde als elektrisch?

Ja, de auto stoot namelijk geen CO2 uit en dus geen schadelijke stoffen.

Wat moet je inkomen zijn om een auto te leasen?

Er is geen maatstaf of minimum wat gehanteerd wordt. Het is vooral belangrijk om te kijken wat je maandelijkse budget is om aan een lease auto te besteden.

Alles over leasen

Meer weten over leasen en hoe het werkt? Lees het allemaal bij Budget Lease.

1